TRASEE

Descriere Traseu

  • Distanta: 3,6 km si 800 m diferenta de nivel
  • Start: ora 09:00 – 10 august 2019 – Camping Valea Iarului
  • Timp limită: 2:00 h
  • Teren:3,0 km poteca de munte, 600 m – pasune alpina
  • - Puncte de sustinere – doua puncte de hidtratare si alimentare la start si finish
  • - Experienta montana - obligatorie
Traseul Vertical Race Piatra Iorgovanului pleaca din fata zonei de Camping Valea Iarului si parcurge intrarea in Parcul National Retezat prin traseul de urcare spre Vf. Piatra Iorgovanului.

Reprezinta un traseu de urcare de 3,6 km cu 800 m diferenta de nivel unde avem parte de o urcare solicitanta in care fiecare pas facut este rasplatit de cadrul natura unic oferit de trecerile succesive prin paduri neatinse de foioase si conifere, pasuni alpine colorate cu specii de plante endemice, spectacolul oferit de formatiunile calcaroase din zona varfului si nu in ultimul rand, odata ajunsi sus, panorama intregului Retezat.

Startul se va da din Campingul Valea Iarului - Campusel de unde se pleaca in linie dreapta iar dupa 200 m se intra direct pe poteca de munte. Odata cu intrarea in padure incepe o urcare destul de brutala care treptat se transforma intr-o ascensiune progresiva cu scurte portiuni plate pana la iesirea din padure. Odata ajunsi in golul alpin scurtele portiuni de plat dispar total iar solul calcaros si pe alocuri friabil acopera o parte din poteca. Ultima parte a urcarii se transforma intr-o pasune alpina pe care inaintam spre finish, exact sub pintenul de piatra cu tabla de marcaj „Piatra Iorgovanului (2014m). Dupa incheierea cursei retragerea concurentilor se va face pe acelasi traseu.




Traseul Oslea Night Ridge – reprezinta o bucla ce are ca punct de plecare Campingul Valea Iarului - Campusel, urca spre Pasul Jiu-Cerna dupa care traverseaza aproape in intregime creasta muntelui Oslea osciland cu un traseu de 3 km pe linia de 2000 de metri dupa care coboara treptat prin zone cu pasuni alpine si drumuri forestiere spre zona de start.

Se pleaca din Campingul Valea Iarului Campusel dupa care se face dreapta pe asfalt, dupa 500 m intram pe un drum forestier care urca progresiv aproximativ 1 km dupa care ajungem la primul punct de orientare unde concurentii vor fi indrumati spre stanga unde drumul forestier se transforma intr-o poteca de munte.

Dupa 900 m de poteca ce serpuieste prin padure, ajungem in punctul de orientare 2 – Pasul Jiu Cerna – de aici se va urca stanga pe un drum forestier iar dupa o urcare de 3 km cu 400 m diferenta de nivel drumul forestier ajunge exact sub creasta muntelui Oslea in Saua La Suliti unde gasim punctul de revitalizare/control – 3. De aici urmeaza o urcare scurta si solicitanta pana pe creasta muntelui exact pe Varful Pestisanu – punctul de orientare – 4 – urmeaza 3 km de traseu alergabil pe creasta muntelui cu un sol calcaros, portiuni tehnice, urcari si coborari scurte dar solicitante. Se trece pe rand prin zona Varfului Oslea – punct de control 5 – Varful Stirbu – punct de control 6 – inainte de a ajunge in zona ultimului varf (Vf. Ursu) traseul va devia 5-6 m mai jos de creasta urmand o carare de oi pentru o portiune de 200 m deoarece in acea portiune creasta muntelui devine abrupta – punct de orientare 7 – dupa care se revine pe traseul de creasta iar dupa Varful Ursu – punct de orientare/control 8 se coboara spre stanga creasta muntelui. Coborarea reprezinta 2 km de linie dreapta cu pasune alpina unde se vor pierde 500 m diferenta de nivel reprezentand deasemenea o zona solicitanta. Dupa 11.3 km de traseu se ajunge la stana Ursu – punct de revitalizare/control 9 de unde coborarea continua 2,5 km pe un drum forestier care iasa la Dn66A – punct de orientare 10 – de aici se face stanga pe asfalt iar dupa o urcare domoala de 700 m se ajunge la finish – Campingul Valea Iarului - Campusel – punct de revitalizare 11.